Blizina atraktivnih lokacija

U krugu 15 kilometara od ronilačkog centra SHARK možete posjetiti atraktivne lokacije.

Medulin

Nekad ribarsko mjesto, danas moderno turističko središte, Medulin pruža dinamičan i sadržajno bogat odmor. Sve je podređeno turizmu.

U mjestu su najzabavniji ljetni mjeseci. Imamo banku, bankomate, pošte, liječničke ordinacije, ljekarne, zelenu tržnicu, praonicu automobila, niz prodavaonica, suvenirnice, zlatarnice, frizerske salone, galerije. Zabava je raznolika, od diskoteka koje rade do jutra do beach barova i plesnih terasa.

Zimi se u medulinskoj prirodi pripremaju sportaši, prije svega ronioci, nogometaši i atletičari. Klima je idealna za zimske pripreme. Prosječna dnevna temperatura u siječnju iznosi 6,2 Celzijeva stupnja, što je pogodno za sport i rekreaciju.

Naš ronilački centar je otvoren cijele godine, pa tako uz najavu možete zaroniti kad poželite u podvodno carstvo tišine. Možete si priuštiti i vožnju biciklom, možda jahanje ili samo šetnju ovim pretežito ravničarskim krajolikom.

U Medulinu, kraju s ribarskom tradicijom, otkrijte užitke domaće kuhinje – salatu od rakovica, crni rižoto ili pak brodet. Ako vam je draži mesni meni, tu je istarski pršut, kobasice i sir, a volite li tjesteninu, savršeni izbor za vas će biti fuži uz teleći žgvacet, ili možda aromatični specijaliteti s čuvenim tartufima.

Otisnite se prema jednom od sedam otočića medulinskog arhipelaga – Ceji, Levanu ili Bodulašu – na kojima se nalaze restorani. Možda više volite pogled iz zraka? Za vas je onda panoramski let sportskim avionom. Ne propustite pogledati stare vjetrenjače uz more, arheološko nalazište Vižula s ostacima rimskih vila ili prošetati do medulinske lokve s patkicama. Izbor je šarolik, a na vama je da izaberete.

Jedinstvena medulinska pješčana plaža Bijeca, duga jedan kilometar, privlači obitelji s malom djecom. Ljubitelji prirode odabiru jedan od dva kampa u kojem će ih od prejakog sunca štititi stoljetni borovi. Mladim posjetiteljima neće nedostajati zabave i noćnog života.

Pula

Pula je od Medulina udaljena svega 8 km, a tamo možete naći najpoznatiji i najznačajniji spomenik, građevinu s kojom započinje i završava svaki obilazak grada, pulsku Arenu. Građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora građena je u 1. stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istodobno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu. Eliptičnog je oblika, s glavnom osi dužine 130 metara i kraćom osi 100 metara. U sredini je ravni prostor – borilište, a gledatelji su sjedili na kamenim stepenicama ili stajali u galeriji. Smatra se da je Arena mogla primiti 20 000 gledatelja. Građena je od domaćeg vapnenca, kao i većina šetnica u Veneciji. U srednjem vijeku Arena je korištena za viteške turnire i sajmove. Danas se koristi za ljetne priredbe: Filmski festival, razne evente, koncerte, kada može primiti oko 5000 gledatelja. U podzemnoj prostoriji, koja je prije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba „Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijama strojeva za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje), te amforama koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina.
Arena je smještena izvan gradskih zidina stare Pule zbog svoje veličine i zemljopisne pogodnosti, a do samog grada vodi nas cesta utemeljena u doba Vespazijana, po kojem je i dobila ime – Via Flavia, a koja i danas predstavlja jednu od glavnih gradskih prometnica.

Augustov hram

Hram na Forumu posvećen božici Romi i caru Augustu. Sagrađen između 2. godine prije Krista i 14. godine, kad je August preminuo. Oblikom je tipična hramska konstrukcija. Funkcija hrama se mijenjala: završetkom poganske antike osnovna je funkcija hrama prestala, te je korišten kao crkva, potom skladište žita, da bi početkom 19. stoljeća u njemu bio smješten muzej kamenih spomenika. Godine 1944. pogođen je bombom i gotovo potpuno uništen; rekonstrukcija je trajala od 1945. do 1947., a danas je u njemu manja izložba antičkih skulptura od kamena i bronce.
Za drugi hram blizanac, od kojeg je sačuvan samo stražnji zid, pretpostavlja se da je izgrađen u isto vrijeme i u istom stilu, a prema predaji, naziva se Dijanin hram.

Pulska Zvjezdarnica

Na jednom od sigurno najljepših mjesta u Puli, u parku Monte Zaro, smještena je pulska Zvjezdarnica, iz koje se pruža ne samo pogled prema nebu i zvijezdama, već i prema gradskom središtu i pulskom zaljevu.

Pulska je zvjezdarnica utemeljena još 1869. godine kao jedan od odjela Carskog i Kraljevskog hidrografskog zavoda Ratne mornarice (K. und K. Hidrographisches Amt) i najstarija je zvjezdarnica u Hrvatskoj s koje je otkriveno 28 planetoida, od kojih su tri nazvana Polana, Adria i Istria.
Pogled u nebo, kažu nam astronomi, najljepši je u večernjim satima.

Aquarium Pula

Aquarium Pula nalazi se u 122 godine staroj obalnoj austrougarskoj utvrdi Verudela u turističkom naselju Verudela u Puli. Prostire se u prostorijama na dva kata, tunelom i rovom oko utvrde. Osim nekolicine akvarija s različitim vrstama riba, od jadranskih do tropskih, Aquarium je poznat po centru za oporavak morskih kornjača. Pravi spektakl je puštanje oporavljenih kornjača u more.

Brijuni – raj nadomak Pule

Brijunsko otočje ili brijunski arhipelag danas je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Čini ga otočna skupina pred zapadnom obalom Istre koja je zajedno s pripadajućim akvatorijem 1983. godine proglašena nacionalnim parkom. Od Medulina su udaljeni samo 15 kilometara. Brijunsko otočje čine dva velika otoka – Veliki i Mali Brijun, te 12 manjih otočića vrlo razvedene obale koji su bili naseljeni od prapovijesti. Brijuni su poznati po vrlo blagoj klimi, mediteranskoj s mnogo sunca i topline i s dosta vlage u zraku, što omogućuje bujnu vegetaciju i ugodan boravak na otočju. Dio nacionalnog parka zasađen je tropskim biljkama koje tvore posebno uređene aleje, parkove i perivoje.

Diving Center SHARK © 2024. All Rights Reserved. | POLITIKA PRIVATNOSTI 

Diving Center SHARK © 2024. All Rights Reserved. | POLITIKA PRIVATNOSTI