Started on 14. srpnja 2024.

Država: Njemački
Namjena: prijevoz
Tip: putnički brod
Pogon: parni
Datum proizvodnje: 1922
Tonaža: 3509 BRT
Dimenzije: 102,5 x 13,63 x 6,6 m
Materijal: čelik
Naoružanje: nema
Snaga: 5200 H.P. (RHP)
Brzina: 17,5 čvorova
Uzrok: zračni napad
Datum potonuća: 18/11/1944

POVIJEST

“Tübingen” je bio njemački brod bolnica za vrijeme Drugog svjetskog rata. Bivši francuski putnički brod je izgrađen 1922. godine, a plovio je pod nazivom “GUVERNER Tirman”. Izgrađen je na u Le Havreu u Francuskoj. Korišten od strane brodara Société Générale de Transport Maritime (SGTM) za putnički promet.

On je došao pod zastavom Trećega Reicha njemačkog u Drugom svjetskom ratu i započeo svoju službu kao uslužni brod njemačke ratne mornarice te je kasnije pretvoren u bolnički brod, a koristi se kao takav pod nazivom “Tübingenu” u sjevernoj Africi, Italiji, Grčkoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Kao bolnički brod “Tübingen” je preuzimao ranjene njemačke vojnike iz Egipta, Crne Gore i sjevernom Jadranu i Italiji. Brod je nadziran od britanske mornarice nekoliko puta tijekom 1944.

  1. studenog 1944. brod je bio na putu iz crnogorske luke Bar prema sjevernom Jadranu. Tada ga je napao britanski zrakoplov. Pogođena je strojarnica i spremnik za gorivo je zahvatila vatra. Zračni napadi trajao je oko 10-12 minuta.

Zapaljeni “Tübingen” je potonuo i devet članova posade je poginulo, a mnogi drugi su bili ranjeni. Većina brodolomaca uspjeli su se spasiti u čamcima za spašavanje. Napad nije prošao nezapaženo i njemački torpedni čamaci su došli u pomoć iz pulske luke koja je u blizini.

Britanci su kasnije tvrdili da nisu znali da je brod bio bolnica te da nisu mogli vidjeti oznake zbog mraka i činjenice da je brod imao svijetla isključena. Njemci su sumnjali u istinitost tih tvrdnji jer se napad dogodio u jutarnjim satima. Njemačka verzija Wikipedije smatra da ovaj događaj predstavlja ratni zločin.

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad

Diving Center SHARK © 2024. All Rights Reserved. | POLITIKA PRIVATNOSTI 

Diving Center SHARK © 2024. All Rights Reserved. | POLITIKA PRIVATNOSTI