Started on 14. srpnja 2024.

Ime: TA 36 ex Stela Polare
Vrsta:
Pripadnost:
Izgrađen:
Dimenzije:
Posada:
Potonuo:
Uzrok:
Mjesto:
Težina pronalaženja:
Najveća dubina:
Najmanja dubina:
Struja:
Pristup:
Vidljivost:
Živi svijet:
Znanja i vještine:

POVIJEST

Torpedni čamac Stella Polare, napravljen je za potrebe italijanske ratne mornarice tokom Drugog svetskog rata. Njegova veoma kratka, ali vrlo zanimljiva povijest počinje dana 11.07.1943. godine kada je porinut u Riječkom brodogradilištu. Prvobitna namena mu je bila pratnja konvoja i borba protiv podmornica. Manje od dva meseca kasnije 08.09.1943. vlada Italije potpisuje kapitulaciju, a sva italijanska plovila zaplenjuje nemačka komanda. Nakon preimenovanja broda u TA-36 dobija zadatak deminiranja italijanskih minskih polja i postavljanja novih nemačkih. U noći 29. februara imao je bliski susret sa francuskim razaračima Terrible i Malin. U okršaju su potopljeni transportni brod i podmornica u konvoju nemačkih trupa. Takođe je bio i podrška u nekoliko misija nemačke vojske u pratnji razarača po imenu Kiebitz, koji je posle rata preimenovan u Galeb i postao predsednička jahta tadašnjeg predsednika Jugoslavije, Josipa Broza Tita.

Brod je naoružan sa dva topa od 100mm, 4 topa od 32mm, 10 topova od 22mm i 6 torpeda 450mm i sistemom vitla za postavljanje i pomeranje mina. Dugačak je 83.5m, širok 8.62m i opremljen motorom marke Parson 22000 HP.

Dana 18.03.1944. godine, nakon samo 8 meseci plovidbe, na zadatku izviđanja, nemački zapovednik kapetan Von Kleist izdaje naredbu da se prođe kroz minsko polje. Brod nailazi na italijansku minu koja bukvalno prepolovljava brod na dva dela blizu komandnog mosta.

Brzo prodiranje vode unutra uslovljava njegovo potapanje za samo 2 minute i povlači za sobom u smrt 46 mornara. Prikrivajući svoju grešku, plovidbu nedozvoljenom rutom, nemački zapovednik namerno ucrtava pogrešne koordinate potonuća broda. Iz tog razloga brod dugo nije mogao biti lociran. Brod je proglašen spomenikom Drugog svetskog rata, tako da za ronjenje na njemu morate imati posebnu dozvolu. 2001. godine na brodu je pukao rezervoar i nafta je procurela u more, praveći veliku mrlju na površini.

OLUPINA
Brod je potonuo duboko u more, na dubinu od 67 metara. Prepolovljen je na dva dela, tako da pramac leži 150m od većeg dela broda, koji je izuzetno očuvan. Još uvek se mogu videti dvocevni topovi kao i trocevni lanseri torpeda koji u sebi nose i municiju (torpeda).

Najviši deo broda stoji na 45m dubine. Ronjenje na brodu nije predviđeno za rekreativne ronioce, dok je potrebno vreme za pristojan obilazak broda 20 minuta, pa je zbog toga preporučljivo roniti na trimix mešavinu. Vidljivost na samom brodu može se oceniti kao prosečna. Izuzetno je zanimljiv, sa mnoštvom očuvanih topova obraslih morskim biljem.

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad

Diving Center SHARK © 2024. All Rights Reserved. | POLITIKA PRIVATNOSTI 

Diving Center SHARK © 2024. All Rights Reserved. | POLITIKA PRIVATNOSTI