Started on 14. July 2024.

Distance – 6 Nm
Depth – 50 m
Description – stern, diving from the boat
Categories – ** AOWD and more

POVIJEST

85 metara dug i 8 metara širok talijanski razarač “Cesare Rossarol” izgrađen je 1913. u brodogradilištu u talijanskom gradu Genovi. Na svoju prvu plovidbu brod je krenuo godinu dana kasnije, početkom Prvog svjetskog rata a potonuo je 1918. krajem rata.

Potapanje broda uzrokovano je naletom na minu oko dvije milje ispred malog istarskog gradića Ližnjana.Austro-ugarske ratne mornarice položila je brojna minska polja oko luke Pula, jer je Pula bila glavna ratna luka k. U. k. (koenigliche und kaiserliche) Kriegsmarine (austro-ugarske ratne mornarice).

Trst, Pula, Rijeka, Opatija i druga mjesta uz jadransku obalu i danas su puna zgrada i infrastrukture koju se sagradila Austro-Ugarska na vrhuncu moči. Povijest i propast k. u. k. Mornarice i danas fascinira i privlači mnogobrojne zainteresirane posjetitelje, među kojima je i veliki broj ronioca.

Ironično je i tragično da je „Cesare Rossarol” potonuo nakon kraja Prvog svjetskog rata dok je bio na putu iz Pule u Rijeku, kada je pogodio minu čija je ekplozija prepolovila brod. Mine su razlog potonuća najvećeg broja brodova u okolici Pule čije olupine danas imamo privilegiju posjećivati. Neke su žrtve potonuća i pokopane na groblju austro-ugarske mornarice u Puli.

Razdvojeni dijelovi „Cesare Rossarola” nalaze se na dubini od otprilike 44 do 55 metara. Zbog svoje veličine i života oko olupine, ovo je jedna od najpopurarnijih lokacija za ronjenje na jugu istarskog poluotoka.

Zaronite i istražite olupinu „Cesare Rossarola” uz pomoć i podršku iskusnog osoblja Diving Center Sharka.

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad

Diving Center SHARK © 2024. All Rights Reserved. | Privacy policy 

Diving Center SHARK © 2024. All Rights Reserved. | Privacy policy