Ekspedicija na olupinu lovca na podmornice ‘Egeria’ otkrila drugi nepoznati brod

7. prosinca 2013. devetero instruktora i tehničkih ronilaca iz Aquelibre Sub iz Padove i ronilačkog centra Shark iz Medulina krenuli su na ekspediciju k olupini lovca na podmornice „Egeria“ koji je potonuo na dubinu of 63 metra, 16 kilometara od otoka Premude. Cilj ekspedicije bio je identificirati olupinu i dokumentirati trenutno stanje olupine.

29. veljače 1944. egeria je isplovila iz Pule kao pratnja opskrbnom brodu „Kapitän Diedrichsen“, bivšem „Sebastiano Venier II“. Brod je težio 670 bto, bio je dug 64,4 metra i s 3.500 konjskih snaga dostizao je brzinu od 18 čvorova. Iz Pule je isplovio kao die operacije „Frechdachs“, cilj koje je bio dostava opskrbnog materijala sa Sjevernog Jadrana na otoke Egejskog mora koji su tada bili okupirani od strane Wehrmachta. U 21: 44 konvoj su napali francuski razarači „ Le Malin“ i „Le Terrible“ nedaleko Premude.

diving3

Tijekom izazovne potrage, članovi ekspedicije podijeljeni su u timove te su podvodnim skuterima zaronili do dubine od 63 metra na 40 minuta koristeći mješavine s helijem. Tehnike i oprema u kombinaciji s izvrsnim vremenskim uvjetima na moru i dobrom vidljivošću na morskom dnu omogućilo snimanje mnogih fotografija oko olupine. Fotografije nisu mogle potvrditi identitet olupine. Pronađena olupina je izgleda do sada bila nepoznata!

Cijela olupina leži na pjeskovitom dnu i najvećim je dijelom prekrivena velikim ribarskim mrežama koji u potpunosti prekrivaju strukture i komandnu palubu. Impresivni jarbol doseže visinu od 44 metra. Propeler i kormilo potpuno su utonuli.

Članovi ekspedicije bili su Adriano Ballarin, Cubadda Patrizia, Alberto Dabalà (fotograf), Michael Favaron (fotograf), Mark Frison (video-operater), Franco Giordani, Massignan Diego, Aleksandar Pašić i Roberto Zagatti.

diving1

Ekspediciju su podržali Aqualibre Sub Padova i ronilački centar Shark Medulin koji se pobrinuo za svu logistiku.

Ekspedicija na olupinu lovca na podmornice ‘Egeria’ otkrila drugi nepoznati brod čija identifikacija je u tijeku.

 

Centar za postavke privatnosti