O Puli

Pula je od Medulina udaljena svega 8 km, a tamo možete naći:

Amfiteatar
arenaNajpoznatiji i najznačajniji spomenik, građevina od koje započinje i završava svaki obilazak grada – pulska Arena – građevina u kojoj su se priređivale borbe gladijatora. Građena je u I stoljeću, u vrijeme vladavine cara Vespazijana, istovremeno s najvećom i najpoznatijom građevinom te vrste – Koloseumom u Rimu.

Eliptičnog je oblika, s glavnom osi dužine 130 metara i kraćom osi 100 metara. U sredini je ravni prostor – borilište, a gledatelji su sjedili na kamenim stepenicama ili stajali u galeriji. Smatra se da je Arena mogla primiti 20.000 gledatelja. Građena je od domaćeg vapnenca. U srednjem vijeku Arena je korištena za viteške turnire i sajmove.

Danas se koristi za ljetne priredbe – Filmski festival, Operna sezona, Konjički festival, koncerti… kada može primiti oko 5000 gledatelja. U podzemnoj prostoriji, koja je ranije služila gladijatorima, danas je postavljena stalna izložba ”Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici”, obogaćena rekonstrukcijama mašina za proizvodnju ulja i vina (mlinovi, tijeskovi, posude za taloženje), te amforama koje su služile kao ambalaža za prijevoz ulja i vina.
Arena je smještena van gradskih zidina stare Pule zbog svoje veličine i zemljopisne pogodnosti, a do samog grada vodi nas cesta utemeljena u doba Vespazijana po kojem je i dobila ime – Via Flavia, a koja i danas predstavlja jednu od glavnih gradskih prometnica.

Augustov hram
augustHram na Forumu posvećen božici Romi i caru Augustu. Sagrađen između 2. godine prije Krista i 14. godine, kad je August preminuo. Oblikom je tipična hramska konstrukcija. Funkcija se hrama mijenjala: završetkom poganske antike osnovna je funkcija hrama prestala, te je korišten kao crkva, potom skladište žita, da bi početkom XIX stoljeća u njemu bio smješten muzej kamenih spomenika. 1944. g. pogođen je bombom i gotovo potpuno uništen; rekonstrukcija se izvršila od 1945. do 1947.g., a danas je u njemu manja izložba antičke skulpture od kamena i bronce.

Za drugi hram-blizanac, od kojeg je sačuvan samo stražnji zid, pretpostavlja se da je izgrađen u isto vrijeme i u istom stilu, a, prema predanjima, naziva se Dijanin hram.

Pulska Zvjezdarnica
observatorijNa jednom od zasigurno najljepših mjesta u Puli, u parku Monte Zaro smještena je pulska Zvjezdarnica iz koje se pruža ne samo pogled prema nebu i zvijezdama već i prema gradskom središtu i pulskom zaljevu.

Pulska je zvjezdarnica utemeljena još 1869. godine kao jedan od odjela Carskog i Kraljevskog Hidrografskog zavoda Ratne mornarice (K. und K. Hidrographisches Amt) i najstarija je zvjezdarnica u Hrvatskoj s koje je otkriveno 28 planetoida, od kojih su tri nazvana “Polana”, “Adria” i “Istria”.

U pulsko nebo moguće je pogledati uz prethodnu najavu na broj telefona, 091/533 0 304. Pogled u nebo, kažu nam astronomi, najljepši je u večernjim satima.

Aquarium Pula
aquariumAquarium Pula nalazi se u 122. godine staroj obalnoj austrougarskoj utvrdi Verudela u turističkom naselju Verudela u gradu Puli.

Što se sve nalazi u akvariju?
– očuvane prostorije forta na dva kata, tunel i rov oko utvrde
– na 1200m2, u 40-ak bazena s morskom vodom, smješteni su predstavnici jadranske flore i faune, zaštićeni i otrovni morski organizmi
– centar za oporavak morskih kornjača
– kemijski i biološki praktikum
– ljetna terasa “Ribnjak” u rovu i K.u.K. kantina na 1. katu forta sa svakodnevnom ponudom mediteranskih i austrougarskih jela
– izložbe: “Stari ribarski alati”, “Fotografije pulskih utvrda i predmeti iz K.u.K. monarhije”
– morsko kazalište za djecu i prostorije za proslavu rođendana (“Gusar” i “Princeza”)
– suvenirnica

Edukativni i zabavni programi:
– interaktivne igre za sve uzraste unutar i ispred akvarija, igrokazi, proslave rođendana, obilježavanje blagdana i datuma iz eko-kalendara događanja, promocije knjiga…
– demonstracija reciklaže otpada, izrade sapuna na bazi ekstrakta algi i izrade herbarija u kemijskom i biološkom praktikumu (uključeno u cijenu ulaznice za akvarij, svaki dan od PON. do PET. od 11h do12h)
– morska znanstvena radionica za djecu za vaš kreativan odmor (od PON. do PET., od 10 do 12h, atraktivne vježbe i pokusi). Obavezna predbilježba na ulazu u akvarij !
– “Plava škola” – kombinirana ulaznica (obilazak akvarija s vodičem, ručak/večera i turistički program na brodu, upoznavanje s osnovama oceanologije i ribarstva, u trajanju od 4 sata s mogućnošću ronjenja na dah – svaki dan, od 9h do13h i od 14 do18h). Obvezna predbilježba na ulazu u akvarij !
– morski dječji kamp biologije mora (svaki dan od PON. do PET., od 8 do16h).

Brijuni – raj nadomak Pule
brijuni (1)Brijunsko otočje, ili brijunski arhipelag danas je jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Čini ga otočna skupina pred zapadnom obalom Istre koja je zajedno sa pripadajućim akvatorijiem 1983. godine proglašena Nacionalnim parkom. Od Pule su udaljeni samo 6 kilometara, a dijeli ih Fažanski kanal kroz koji svakodnevno iz luke Fažana, vozi brod za Brijune. Brijunsko otočje čine dva velika otoka – Veliki i Mali Brijun, te 12 manjih otočića vrlo razvedene obale, koji su bili naseljeni od prapovijesti. Brijuni su poznati po vrlo blagoj klimi, mediteranskoj s mnogo sunca i topline i s dosta vlage u zraku, što omogućuje bujnu vegetaciju i ugodan boravak na otočju. Zimi je prosječna temperatura zraka 5,9, u proljeće 12,2, ljeti 23,2, dok ujesen iznosi 14,8 stupnjeva Celzijevih. Temperatura mora kreće se ljeti od 22 do 25, a temperatura zraka oko 23 stupnja Celzijevih. Vegetacija je na Brijunima iznimno bujna, a dio nacionalnog parka zasađen je tropskim biljkama koje tvore posebno uređene aleje, parkove i perivoje.

Na Brijunima se odmaraju gosti koji traže udoban smještaj, boravak u prirodi te zanimljive dodatne sadržaje.

I još mnogo toga.

Centar za postavke privatnosti