Ekspedicija na olupinu “Kapetan Diederichsen”

Od 10. do 13. rujna, jedanaest instruktora i tehničkih ronioca ronilačkog centra Nautica Mare Dive Team iz Verone, sa Diving Center Shark izvršili su prvu ekspediciju na olupinu teretnog motornog broda Kapitän Diederichsen, koji je potopljen na dubini od 66 metara, a udaljen je 16 milja od otoka Premude u Hrvatskoj.

Cilj ove ekspedicije su bili identifikacija relikta i dokumentiranje postojećeg stanja.

29. veljače 1944. teretni brod Kapitän Diederichsen, ex. Sebastiano Venier II, bruto tonaže 6.406. tona i dužine 130 metara, napustio je pulsku luku i krenuo prema jugu kako bi izvršio operaciju nazvanu “Frechdachs”. Ista je bila namijenjena prijevozu dobara za opskrbu sa sjevernog Jadrana u Egejsko more, za otoke okupirane od strane Wehrmachta. U 21.44 sata brod su napali francuski torpedni lovci Le Terrible i Le Malin tako da je sljedećeg dana u 11.45 sati brod potopljen nedaleko otoka Premude.

Tijekom te zahtjevne ekspedicije ronioci su podijeljeni u tri tima, opskrbljeni su podvodnim skuterima i izvršili su uranjanja do dubine od 66 metara gdje su proveli oko 40 minuta koristeći mješavinu plinova (trimix) koja sadrži helij za disanje. Uz pomoć dobre opreme, zahvaljujući odličnim meteorološkim uvjetima i dobre vidljivosti dna, bilo je moguće sakupiti mnogobrojne slike oplate broda kao i njegove unutrašnjosti. Na taj je način potvrđen identitet olupine.
Naime, trup sada leži naopako, s kobilicom prema površini, ali pod kutem od 30 stupnjeva od pjeskovitog dna, što omogućava razgledavanje unutrašnjosti broda. U tim uvjetima prepoznatljivi su pramac, propela i kormilo broda. Također, vidljiv su nosači strojnice od 20 mm od njemačke mornarice montirane nakon 3. siječnja 1944. te rupe uzrokovane bombom na desnoj strani broda koje su uzrokovale potonuće broda.

Na ekspediciji su učestvovali Massimiliano Canossa (vođa ekspedicije i video operater), Cesare Balzi (organizator i video operater), Alessandro Boracina, Alberto Dabalà, Michele Favaron (fotograf), Marta Gandini, Maurizio Maiocchi, Federico Mattiello, Aleksandar Pasic (Diving Centar Shark) , Luca Perazzolo (fotograf) e Gioele Pesenti.

Ekspedicija je podržana od Nautica Mare Verona, Acquelibere Sub Padova, Sub Adventure Pioltello (MI) i Diving Center Shark iz Medulina koji su osigurali logistiku ekspedicije. Tijekom zarona korišteni su sljedeća oprema i proizvodi: suha odijela i pododijela Santi, rasvjeta Light Monkey, skuter Essential i booster za kisik MPS.

foto galerija:

Centar za postavke privatnosti